La World Encyclopedia of Champagne and Sparkling Wine 2013 (Enciclopèdia Mundial del Champagne i el Vi Escumós), publicada originalment per Christie’s als anys 90 i totalment revisada i ampliada recentment, és l’única guia mundial i de referència que compara tots els champagnes i vins escumosos entre ells. Sota la direcció de l’escriptor de vins britànic Tom Stevenson, considerat l’autoritat per excel·lència en champagne, i l’experta Essi Avellan, editora de la revista Fine Champagne, l’enciclopèdia compara 1.600 bodegues de més de 40 països de tot el món.
La gran notícia és que per primer cop la World Encyclopedia of Champagne and Sparkling Wine, no disponible encara a les llibreries espanyoles, tot i ser els seus autors molt champagnòfils, puntua el cava, i concretament Gramona, per sobre o al mateix nivell dels champagnes més coneguts i venuts del món i del nostre país. Essi Avellan descriu Gramona Celler Batlle com “el millor cava i pertany per dret propi als millors vins escumosos del món”. En edicions anteriors, els editors sempre havien separat significativament la qualitat del champagne i altres vins escumosos, incloent el cava.
L’Enciclopèdia puntua per sobre de 85 punts a Gramona (88) i explicita que “qualsevol escumós fora del champagne per sobre dels 85 punts és de qualitat excepcional”.
Un canvi de paradigma
“Amb aquests caves tastats per la World Encyclopedia of Champagne and Sparkling Wine, Gramona Imperial, Gramona III Lustros i Celler Batlle, els experts ja s’atreveixen a comparar-los amb els millors champagnes del món, la qual cosa resulta molt rellevant i prometedora pel futur del sector del cava” explica Xavier Gramona, vicepresident de Gramona.
Champagne and Sparkling Wine World Championships 2014
Gramona Enoteca 2000 Brut Nature ha estat coronat com el millor cava en el Champagne and Sparkling Wine World Championships 2014 (Campionat Mundial de Champagne i Vi Escumós), competició impulsada per prestigiosos especialistes europeus i l’única a nivell mundial on es tasten totes les denominacions d’origen de vins escumosos del món.
A la competició han participat més de 600 champagnes i vins escumosos de 16 països. A la categoria de Cava, Gramona Enoteca 2000 Brut Nature s’ha coronat com el millor. En total el resultat dels guanyadors, que es va fer públic el passat mes de setembre, fa referència fins a 14 ocasions a caves espanyols.
Enoteca 2000
Gramona sempre ha cregut – en contra de la idea establerta segons la qual el cava ha de ser jove- que l’excel·lència dels vins escumosos és conferida a parts iguals pel paisatge (clima, terra i home) i per la llarga criança en contacte amb els llevats en ampolles col·locades en rima i tapades amb suro natural. És precisament aquesta idea la que permet entendre que és possible elaborar un vi escumós a la nostra terra.
En aquest sentit, Gramona Enoteca 2000 Brut Nature recull aquest reconeixement com a millor Cava només un any després de sortir a la llum. Enoteca 2000 és la ferma aposta de Gramona pels caves de criança llarga – més de deu anys-, tal i com ja demostren III Lustros (7/8 anys de criança), Celler Batlle (9/10 anys) o el conegut Imperial (5/6 anys).
Al tast a cegues organitzat a l’Hotel Palace de Madrid al juliol de 2014, amb més de 120 sommeliers i prescriptors de la ciutat, l’Enoteca i el Celler Batlle van destacar i van ser preferits davant de 6 de les millors icones del champagne.
Leave a Comment