Gramona acaba de presentar la seva nova ‘Enoteca Gramona 2001’, un llançament que suposa la consolidació dels caves de llarga criança pels que el celler ha apostat sempre.
L’excepcionalitat del cava es deu a la collita que es va tenir que durant un any, després de dos anys de sequera extrema a la regió del Penedès, el que va suposar una verema escassa però d’una gran qualitat. Aquesta situació es va pronunciar especialment en el cas del xarel•lo, la més resistent de les seves varietats. La maduresa es va precipitar, el que va permetre una collita primerenca que preservava una bona acidesa. Així, el 2001 es va convertir en un any idoni per a les llargues criances. Es tracta d’una edició limitada de 3.500 ampolles numerades manualment, en versions brut i brut nature.
L’èxit de la seva antecessora: Enoteca Gramona 2000
Fa poc més d’un any la bodega presentava l’Enoteca Gramona 2000, un cava que amb els seus quasi 13 anys va portar la criança a extrems fins al moment desconeguts. Es va presentar a Espanya, Europa i Amèrica després de 50 tasts a cegues on els millors sommelieres i experts en vi van degustar vins de Gramona i prestigiosos champagnes. Durant aquests tastos, la qualitat i la personalitat de Gramona van ser àmpliament valorades.
Va ser una producció limitada a 3.000 ampolles que es van vendre en un temps rècord als millors restaurants i vinoteques de més de 10 països. L’èxit de vendes que es va assolir apunta una de les realitats del sector: el vi escumós de gama alta és possible al nostre país, ja que l’excel•lència és conferida a parts iguals pel terroir – clima, terra, varietal, home – i per la llarga criança en contacte amb els llevats en ampolles col•locades en rima i tapades amb suro. Després de realitzar un tast a cegues amb més de 200 caves i un exhaustiu anàlisi del sector, Jancis Robinson publicava que ‘sens dubte, el procés d’envelliment prolongat es relaciona directament amb la qualitat’. S’ha de destacar que en aquest tast Gramona va assolir la puntuació més alta.
El concepte d’Enoteca a Gramona reafirma la feina de 5 generacions d’aquesta família del Penedès que en els darrers 50 anys ha deixat patent la possibilitat de les llargues criances al nostre territori. Són nombrosos els prescriptors i especialistes en vi que han reconegut mundialment la noblesa d’aquests caves profunds i
complexos.
Temps sinònim de qualitat: el canvi de paradigma
Gramona sempre ha cregut, en contra del paradigma establert que deia que el cava havia de ser jove, que el comú denominador entre les icones del vi escumós mundial és el temps de criança. Les ampolles més emblemàtiques arriben o superen els 7 – 10 anys. Per tal d’aconseguir-ho, és precís comptar amb una terra noble, una gran varietal i experiència en els processos artesanals que fan possible embotellar el temps i convertir-lo en un gran cava equiparable als millors escumosos del món.
Reconeixement a l’Enoteca 2000
Enoteca Gramona 2000: Champagne and Sparkling Wine World Championships 2014: Campionat Mundial de Champagne i Vi Escumós. Es tracta d’un campionat impulsat per prestigiosos especialistes europeus i la única a nivell mundial on es tasten totes les denominacions d’origen de vins escumosos del món. En la darrera edició, Gramona Enoteca 2000 Brut Nature va ser guardonat com el millor cava.
La família Gramona presenta aquesta segona Enoteca, l’edició 2001, amb molta emoció, ja que “són molts els obstacles superats durant 16 anys per tal de concebre aquest gran vi”, explica en Xavier Gramona, vicepresident de la bodega.
Finca de l’origen La Plana és una parcel•la emblemàtica per al celler, terra mare i origen del III Lustros, Celler Batlle i ara l’Enoteca. Quatre hectàrees de xarel•lo custodiades per una hectàrea de macabeu. Sòls d’argila amb substrat arenós antesala de roca calcària. Limita a l’est amb el riu Noia, al nord oberta als corrents de la vall que baixa de les muntanyes. Al sud entregada al sol que segueix la senda del riu. Per l’oest domina una colina de pinars que a les tardes protegeix amb la seva ombra. Terra treballada amb l’esforç de la saga des de fa 150 anys.
Vi de guarda
Per tal de trencar amb la creença que l’escumós ha de ser consumit immediatament, l’etiqueta reflexa l’any de degollament – D.D., date de dégorgement–. El celler recomana consumir-lo avui, ja que es tracta d’un vi fi i de plaer, tot i que garanteixen que podrà gaudir-se durant diversos anys, ja que han comprovat que els seus caves evolucionen amb una gran elegància i complexitat inusual després de sortir al mercat, tot conservant la frescor i la vivesa que tot gran vi ha de tenir.
Leave a Comment