El Zoo de Barcelona estrena Cuida’ls, una experiència immersiva que convida a petits i grans a protegir la biodiversitat. Ubicada a tocar de l’accés pel Parc de la Ciutadella, aquesta nova proposta dóna la benvinguda als visitants que, de manera lúdica i interactiva, poden descobrir com implicar-se per preservar les espècies i els ecosistemes.
El Zoo de Barcelona estrena Cuida’ls, una experiència immersiva que convida a petits i grans a protegir la biodiversitat. Ubicada a tocar de l’accés pel Parc de la Ciutadella, aquesta nova proposta dóna la benvinguda als visitants que, de manera lúdica i interactiva, poden descobrir com implicar-se per preservar les espècies i els ecosistemes.
Amb la inauguració de Cuida’ls, el Zoo de Barcelona continua avançant en la profunda transformació en que es troba immers per esdevenir l’espai on petits i grans connectin amb la natura a través d’experiències de coneixement, joc i gaudi i s’impliquin en la preservació de la biodiversitat. Una transformació que avança de la mà de la futura Ciutadella del Coneixement, que farà del Parc de la Ciutadella i els seus entorns un node de coneixement, divulgació, recerca i innovació punter a Europa.
Dos avatars acompanyen els visitants i els conviden a implicar-se en la cura de la natura
Cuida’ls és una nova instal·lació de 230m2 distribuïts en tres espais: una primera sala immersiva on conèixer què és la biodiversitat i dues sales amb elements interactius per passar a l’acció i aprendre a preservar el medi natural. A la sala immersiva, els avatars d’una cuidadora, l’Alba, i la seva companya, la llúdriga, reben els visitants i els acompanyen en un viatge en el temps per descobrir els orígens de la vida, la riquesa dels diferents ecosistemes i les nombroses amenaces que fan perillar la biodiversitat. Des de la caça furtiva, fins a la contaminació, els incendis o la sobreexplotació de recursos.
Al final de la projecció immersiva, l’Alba i la llúdriga conviden els visitants a avançar cap a la segona sala i conèixer, a través de continguts digitals i interactius, casos reals de comerç il·legal d’animals i el treball en xarxa que fan entitats, organismes i cossos i forces de seguretat com el Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) i els Mossos d’Esquadra per evitar aquest tràfic il·legal d’espècies salvatges. Aquí es mostren també rèpliques d’objectes reals decomissats i s’explica el paper del Zoo de Barcelona com a centre adherit a la Convenció sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres (CITES), l’acord internacional que té com a finalitat evitar el tràfic il·legal d’espècies i que permet al Zoo de Barcelona actuar com a centre de rescat i acollida d’animals intervinguts per les administracions. És gràcies a aquest acord que el Zoo de Barcelona ha esdevingut una nova llar per a nombrosos animals decomissats.
En aquesta segona sala també hi ha elements interactius amb els que el visitant pot descobrir el grau de conservació d’algunes espècies, a partir de la classificació que fa la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), l’organització internacional que es dedica a la preservació de la biodiversitat . Aquí també s’explica, mitjançant elements digitals i lúdics, com el Zoo de Barcelona i la Fundació Barcelona Zoo contribueixen a preservar determinades espècies autòctones amenaçades amb nombrosos projectes de conservació dins i fora dels diferents hàbitats naturals. Es mostra, per exemple, el projecte de conservació del tritó del Montseny, el projecte TUROCAT de reintroducció del turó europeu, o les iniciatives per recuperar les poblacions de fartets, ferrerets o la tortuga mediterrània, entre altres.
Finalment, en un tercer espai pensat per a passar directament a l’acció i també dotat d’elements digitals i interactius, els visitants poden informar-se sobre el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) i conèixer com col·laborar o contribuir a la cura dels animals que acull. També en aquesta darrera sala, petits i grans poden formalitzar el seu compromís amb la preservació de la biodiversitat i dibuixar un animal que es projectarà en forma d’avatar a la gran pantalla exterior de l’espai Cuida’ls, simulant la seva reintroducció.
El nou espai Cuida’ls ha suposat una inversió d’1,1 M d’euros aportats, parcialment, per la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència dels fons Next Generation EU .
Un nou espai adaptat a totes les edats i obert als centres educatius
Aquest espai ha estat dissenyat tenint en compte les diferents edats del públic que visita el Zoo de Barcelona i posant especial èmfasi en infants i joves. Hi ha continguts pensats perquè els més petits es familiaritzin amb conceptes bàsics com la biodiversitat i els principals riscos als que ens enfrontem; i d’altres més elaborats per tal que els joves puguin aprofundir en aquests mateixos temes.
A partir d’aquest estiu, Cuida’ls comptarà amb un programa d’activitats complementàries a la visita i el curs escolar 2025-2026, estrenarà també propostes educatives adreçades a escoles i instituts i vinculades als continguts curriculars.