IniciActualitatLa Boqueria, primer mercat del món a ser ‘Autism Friendly’

La Boqueria, primer mercat del món a ser ‘Autism Friendly’

  • 27 Nov 2025
  • Sala de premsa
Tornar
  • Les parades compten amb pictogrames i s'han dissenyat codis QR amb informació específica per a persones amb TEA, kits sensorials i els paradistes han rebut una formació especial. 

El mercat de la Boqueria s’ha convertit en el primer mercat del món en ser una zona segura per a persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). En col·laboració amb l’organització internacional Autism Friendly Club, la Boqueria ha fet un pas fonamental per a facilitar l’experiència gastronòmica i cultural a les persones amb aquest trastorn. 

El president de la Boqueria, Jordi Mas, i el president de l’associació Autism Friendly Club, Alberto Gutiérrez, han presentat el projecte, que inclou la instal·lació de pictogrames a totes les parades del mercat, codis QR que condueixen a una guia adaptada i formació especial per als paradistes. També s’han creat uns kits sensorials per fer front a les alteracions en les percepcions sensorials que pateixen sovint els TEA i que inclouen pilotes antiestrès i elements anti sorolls. 

Aquestes mesures pretenen garantir que les persones autistes i les seves famílies gaudeixin plenament de la Boqueria. Durant la presentació, Jordi Mas ha emfatitzat que “el millor mercat del món ha de ser un exemple per la resta de mercats i ha de ser influent al món. Aquesta és la responsabilitat que tenim, i per aquest motiu hem de ser pioners a adaptar-nos a les persones amb TEA”. 

En aquest sentit, Mas ha subratllat que “un mercat no és només un espai per vendre alimentació, va més enllà, és també gastronomia, cultura, sensibilitat humana”. El president de la Boqueria ha avançat que en el futur s’iniciarà una segona fase que inclourà l’adaptació de les cartes dels restaurants per a una millor comprensió per part de la comunitat neurodivergent i tallers que permetrà potenciar l’experiència de plaer del mercat. “A la Boqueria hi ha famílies amb fills TEA, el que fa que existeixi un grau de conscienciació molt elevat. Hem format el personal i tothom està molt engrescat amb el projecte”, ha subratllat.

El president de l’associació Autism Friendly Club ha destacat que el que avui s’ha posat en marxa és un “programa d’accessibilitat cognitiva” que, a diferència de les mesures per facilitar l’accessibilitat física, no està regulat per llei. “No estem obligats a posar pictogrames per facilitar l’accés a les persones amb TEA. Cap llei ordena la integració plena de les persones neurodivergents. Per això cal conscienciar la població”. Segons ha detallat, al món hi ha uns 90 milions de persones amb TEA. A Europa n’hi ha 9 milions. A Espanya, unes 800.000 i a Catalunya, entorn de 60.000.

“Els pictogrames són molt importants perquè són suports visuals que permeten als TEA identificar què es trobaran. El context visual és fonamental. Per a un cervell neurodivergent, res és intuïtiu. No volem parlar d’inclusió, sinó d’espais convivencials, que és el que avui ha esdevingut la Boqueria. El món està construït per gent neurotípica, quan el 16% de la població mundial és neurodivergent. Les persones amb TEA necessiten anticipar-se i saber què es trobaran al mercat, per això la guia que hem incorporat al web de la Boqueria és tan important”, ha precisat.

Amb aquesta acció, la Boqueria s'uneix a una xarxa global de més de 600 espais adaptats a sectors com la restauració, hoteleria, educació i comerç, demostrant que la inclusió no només és possible, sinó que també pot ser un motor de canvi social i econòmic. 

A la catorzena edició de la Fira Mercat de Mercats es va posar de manifest l’experiència del Nectari, el primer restaurant de Catalunya que ha posat l’accent en aquest col·lectiu, amb l’adaptació de cartes amb pictogrames i la formació del seu personal.  Aquesta iniciativa, de la mà del xef Jordi Esteve, mostra com la cuina pot ser un espai de sensibilització i que tothom pugui gaudir del menjar: “Amb el simple fet d’adaptar la carta, les persones autistes poden triar què volen menjar”.