Aquest matí Cementiris de Barcelona ha organitzat una ruta guiada gratuïta pel Cementiri de Sant Andreu per tal de commemorar el 175è aniversari de la inauguració d’aquest recinte funerari. La visita, que ha anat a càrrec de l’arquitecta Margarita Galceran i de la historiadora de l’art Raquel Lacuesta, ha apropat als assistents el patrimoni i la història d’aquest espai, que va ser inaugurat el 1839 com a cementiri municipal del poble de Sant Andreu de Palomar i que és el segon cementiri més antic de la ciutat de Barcelona després del de Poblenou.
La ruta s’ha iniciat al primer departament del Cementiri de Sant Andreu, que és el més antic del recinte (ja s’hi feien enterraments des de 1834), i ha acabat al sisè departament, que està dedicat a la comunitat hebrea. Durant el passeig, s’ha fet un recorregut per la història, l’arquitectura i l’art dels segles XIX i XX a través dels elements més destacats d’aquest recinte funerari, com són la capella, els hipogeus monumentals, el campanar o la creu de terme. També s’han donat a conèixer els arquitectes, mestres d’obra, escultors i constructors responsables dels panteons, capelles sepulcrals i tombes menors.
Les dues guies, que són autores, conjuntament amb els historiadors Margarida Nadal i Jordi Pujol, del llibre “Classicisme i Modernisme en el Cementiri de Sant Andreu”, han detallat també quin era el traçat inicial del recinte funerari i han donat a conèixer les seves ampliacions. I és que des de l’annexió de Sant Andreu de Palomar a Barcelona el 1897, el Cementiri de Sant Andreu s’ha hagut d’ampliar fins a tres vegades per resoldre les necessitats funeràries de la ciutat.
Cementiris de Barcelona aspira a incorporar els passejos pel recinte funerari de Sant Andreu a La Ruta dels Cementiris, una iniciativa que promou el paisatge funerari de Barcelona amb visites als recintes monumentals de Poblenou i Montjuïc.