El Mercat de la Boqueria ha homenatjat avui, 24 d’abril, a Josep Monje, propietari del restaurant Via Veneto, en el marc d’El Consell de Savis’, un cicle que reconeix la trajectòria de personatges destacats del món de la gastronomia barcelonina i catalana. A la taula, l’han acompanyat el seu fill i director del restaurant, Pere Monje, i el gerent de la Boqueria, Òscar Ubide.
Josep Monje va néixer el 1943 a un petit poble del Pirineu, Pobellà, al cor de la Vall Fosca. En Josep era el segon fill d’una família humil. Tenien terres, però només hi havia feina per un dels germans, l’hereu. El 1956, quan en Josep només tenia catorze anys, va abandonar el seu poble per instal·lar-se a Barcelona. Pocs dies després d’arribar a la ciutat ja estava treballant. “Vaig venir a treballar de qualsevol cosa i el destí em va portar a ser cambrer”, afirma en Josep.
Abans d’arribar al que es convertiria en el restaurant de la seva vida, en Josep va treballar a moltes altres cases. Va començar al restaurant Mediterráneo, netejant plats. “El primer cop que em van deixar servir un cafè a un client ho vaig trobar meravellós”, explica en Josep. Amb el temps acabaria descobrint que l’hostaleria és la seva vocació. Així va ser fins al 1967, quan es va inaugurar el Via Veneto i ell va entrar com a cambrer ras, l’única plaça que hi havia vacant. Un cop el maître es va jubilar, va ocupar el seu lloc. Dos anys després, els socis propietaris van nomenar director a en Josep, que acceptaria amb la condició de “seguir vestint de la mateixa manera perquè el client no canvies de percepció”.
Amb el temps va anar adquirint les accions del restaurant dels diferents socis fins que va convertir-se en l’únic propietari l’any 1978. Actualment, Via Veneto té 56 anys d’història i s’ha convertit en un restaurant familiar, ja que hi ha entrat en joc la segona generació de la família, encapçalada per Pere Monje, que continua el rumb i els ideals que ha establert el seu pare. “El pare ens ha assenyalat el camí, el client és el primer i sempre hem de tenir una gran humilitat. Em sento un privilegiat d’haver compartit junts aquesta faceta professional”, ha comentat en Pere, qui també ha volgut destacar el caràcter evolutiu del Via Veneto a la recerca d’una contínua millora sempre fidel als valors de la casa. “És important per a nosaltres que el client, quan vingui a casa nostra, vegi que el que volem és que sigui més feliç al sortir del restaurant que quan hi ha entrat”, ha afegit Josep Monje.
El restaurant, que compta amb una Estrella Michelin i amb David Andrés com a xef, ofereix cuina catalana tradicional en constant actualització (tècniques actuals combinades amb el millor producte), amb plats destacats com l’ànec a la presse, l’steak tàrtar o la crep Suzzette. El Via Veneto és un espectacle en si mateix, i això l’ha convertit en història viva de la ciutat de Barcelona.
El president honorífic de la Boqueria, Salvador Capdevila, i l’actual president del mercat, Jordi Mas, han fet entrega al xef d’una placa i d’una figura a la seva versemblança. “És un orgull per la Boqueria poder comptar amb figures com Josep Monje, que comparteix uns valors per l’esforç i la disciplina exemplars. Per nosaltres és un honor reconèixer una feina d’excel·lència feta durant tants anys”, ha afirmat Jordi Mas. Josep Monje ha agraït la presència d’amics, familiars i professionals de la cuina que han deixat la feina per acompanyar-lo avui.
L’acte ha comptat amb el testimoni audiovisual de Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia, i de la filla del restaurador, Judith Monje, que han volgut enviar el seu missatge en un dia tan emotiu. Per finalitzar la sessió, els assistents han gaudit d’un tast de tres tapes: patata suflé amb salsa brava, bombó de cacau amb foie i ànec, i una versió de gilda, gentilesa de la família Monje.
Aquesta és la setena entrega del cicle ‘Consell de Savis’, que ja ha reconegut a Joan Bayén (‘Pinotxo’); Josep Solà, propietari de la Bodega Sepúlveda; Josep Lladonosa, cuiner i historiador gastronòmic català; Isidre Gironès, fundador del restaurant Ca L’Isidre; Jean-Louis Neichel, fundador i xef del restaurant Neichel, i Francesc Fortí, fundador i xef de ‘El Racó d’en Binu’. Avui, anteriors homenatjats com l’Isidre i en Neichel han pogut assistir al reconeixement de la Boqueria a Josep Monje.
Podeu recuperar la sessió amb Josep Monje al canal de YouTube de la Boqueria.