Cada 5 de juny se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la importància de tenir cura del nostre planeta i de fomentar el respecte pel medi ambient. El paper de les empreses és crucial a l’hora de liderar nous negocis que garanteixin la preservació dels ecosistemes i dels recursos naturals.
En aquest escenari, Leitat se suma a la commemoració, posicionant-se com a soci estratègic per innovar en solucions tecnològiques que fomentin un model de progrés econòmic sostenible i equitatiu. Leitat, centre tecnològic de referència nacional i europeu acreditat per ACCIÓ i reconegut pel Ministeri d’Economia i Competitivitat, se situa a l’avantguarda de la investigació i el desenvolupament de solucions tecnològiques impulsant la transició cap a la descarbonització, la sostenibilitat i la circularitat dels models productius.
Leitat continua liderant el camí cap a un futur més net i sostenible, amb un ferm compromís amb la investigació i la innovació com a eines clau per transformar reptes tecnològics emergents en solucions d’alt valor social, mediambiental, econòmic i industrial.
L’aposta econòmica pel medi ambient
En els darrers deu anys el centre ha participat, en col·laboració amb socis nacionals i internacionals, en més de 90 projectes finançats per la Comissió Europea vinculats al medi ambient per un total de 42 milions d’euros, desenvolupant solucions innovadores sobre canvi climàtic, energia, mobilitat sostenible i preservació dels recursos naturals, entre d’altres.
El lideratge de Leitat al sector es reafirma, també, per la captació d’11 milions d’euros de finançament des del 2019 per a més de 210 projectes juntament amb grans empreses com FCC, Azucarera, Acciona, Grupo Gimeno i Sorigué entre d’altres, treballant en sectors com l’agricultura, l’alimentació, el transport, l’energia i el tèxtil des d’una perspectiva mediambiental.
Actualment, l’entitat es troba en un procés ambiciós de consolidació de les seves línies de recerca en aquest camp, amb l’objectiu no només de fomentar la recerca interna, sinó també la col·laboració i l’intercanvi de coneixements amb altres institucions i empreses del sector.
Col·laborador de la UE en projectes punters de les missions europees del sòl i l’oceà
Leitat, fidel al seu compromís amb el medi ambient, sempre ha tingut un paper crucial en la promoció de pràctiques sostenibles a diversos sectors industrials. De la participació del centre en projectes europeus destaca la col·laboració en investigacions que responen a dues de les cinc missions de la Unió Europea per a Horizon Europe, els projectes Waste4Soil i SOLO per a la missió «Un pacte sobre el sòl per a Europa» i que té com a objectiu liderar la transició per restaurar i protegir els sòls europeus d’aquí a 2030, i el projecte UPSTREAM per a la missió «Restaurar el nostre oceà i les nostres aigües» que té per objecte protegir i restaurar la salut dels nostres oceans i aigües fins al 2030 mitjançant la innovació i les inversions a l’economia blava.
Aquest darrer, UPSTREAM, té la meta de combatre la contaminació als rius europeusmitjançant el monitoreig, la prevenció, l’eliminació i la valorització de residus sòlids, plàstics i microplàstics.
El centre tecnològic ha dirigit els seus esforços cap al desenvolupament de solucions avançades per al reciclatge de plàstics, tèxtils i materials compostos, en projectes com SOLSTICE, mitjançant tecnologies que no només redueixen la contaminació, sinó també l’emissió de microplàstics i els impactes negatius als ecosistemes naturals.
Leitat s’ha convertit en un referent en la implementació de solucions innovadores que aborden els desafiaments de la valorització de residus, liderant projectes europeus com RAWMINA, basat en la recuperació i purificació de matèries primeres crítiques, o el projecte BATRAW, enfocat tant a l’estudi de la segona vida de bateries de cotxe elèctric com al reciclatge de packs de bateria al final de la vida útil.
A l’àmbit dels residus orgànics, Leitat es posiciona en l’aplicació de tecnologies per a l’obtenció de compostos de valor afegit en una estratègia de biorefineria, destacant projectes com HULLinFOOD, desenvolupant nous ingredients bioactius a partir de residus i subproductes procedents del cultiu de fruits secs, o FARMSOLUTIONS, especialitzat en el desenvolupament de noves solucions circulars per a la recuperació de nutrients de purins de granges porcines.
Pel que fa a la sostenibilitat i circularitat, destaquen projectes com ECOEDICIÓ, una iniciativa pionera al món per fomentar i implantar l’economia circular al sector editorial català, i ECOBIOLUB, l’aplicació d’economia circular a biolubricants orgànics que permetin una mobilitat sostenible.