Intermèdia Confidencial amb Joan Puigcercós, president d’Esquerra Republicana de Catalunya
Puigcercós: “L’independentisme és un instrument per millorar les condicions de vida dels catalans i ERC treballarà per aconseguir-ho”
Amb aquesta afirmació es va iniciar una nova sessió de l’Intermèdia Confidencial, moderada per en Toni Rodríguez Pujol, que, tot citant Josep Ramoneda, va dir que si bé Esquerra “ha fet sortir l’independentisme de l’armari”, no n’ha aconseguit l’exclusiva. En aquesta línia, Puigcercós va explicar que el seu partit ha canviat molt durant els darrers anys perquè ha passat de ser el partit federalista de l’època de n’Heribert Barrera i de ser vist com un partit “petit burgès” a tenir una vocació clarament independentista i d’esquerres.
Convençut com està que si Catalunya tingués un Estat propi “tots viuríem millor”, Puigcercós assegura que la independència “és possible” puix que històricament mai s’han donat les condicions actuals: Espanya viu en una democràcia assentada i estable i forma part de la Unió Europea; en una situació de benestar semblant, malgrat un context general de crisi econòmica, que encara trigarà un cert temps a superar-se.
En aquest darrer sentit, i tenint en compte que el principal client de Catalunya és Espanya, el ponent veu la necessitat i l’oportunitat de mirar cap a altres mercats, sobretot europeus, atès que l’espanyol trigarà més en recuperar-se. Això, creu, farà minvar l’actual dependència comercial.
Pel que fa a les properes eleccions autonòmiques, Puigcercós es va mostrar prudent, tot afirmant que no se sap ben bé què passarà. El president d’ERC va dir que el seu partit “té una mirada llarga” i que “està fet per governar” però que si els toca estar a l’oposició, ho farà, abans que no pas ser al Govern a qualsevol preu.
Un altre capítol d’interès va ser la propera sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut. Per a Puigcercós, és “irrellevant” el moment en què arribi, perquè serà molt inter-
pretativa i “l’endemà mateix cada partit en farà la seva interpretació… partidista”. Cosa que demanarà molt de temps per treure’n l’aigua clara.
Puigcercós subratlla que a la negociació del text va haver-hi moltes errades i reconeix que fins a cert punt el procés estatutari ha estat com un “partit de tennis” entre els partits per tal de desestabilitzar els contraris. L’important, diu, era que Catalunya recapti i gestioni els seus impostos. Igualment pensa que la Constitució ha de ser un punt de partida i, per tant, flexible, i que no s’hauria d’utilitzar com si fos el Codi Penal. “Des de la legalitat vigent, no hi ha res a fer. S’ha de desbordar” i ERC està disposada a “entendre’s amb qui sigui” per crear-ne una altra més favorable als interessos de Catalunya, “perquè hi tenim dret”.
Puigcercós també va manifestar la seva preocupació per l’actual esgotament del model productiu. Per al polític, cal una reflexió de tothom per començar a treballar en nous sectors que es converteixin en els motors de l’economia catalana. En aquest sentit, les prioritats del seu partit estarien en potenciar els sectors de l’alimentació i químic, reconvertir el de l’automoció i desenvolupar un model estable en el de les energies renovables. Quant al turisme, el dirigent demana un reposicionament cap a la qualitat i el turisme d’identitat.
La sessió va finalitzar amb alguns comentaris sobre política estatal, política internacional i les perspectives de candidatura del president Rodríguez Zapatero o d’altres opcions dins del PSOE, i d’altres qüestions que es van tractar “off the record” en un ambient de força confiança i cordialitat.
Dia de la trobada: 19/01/2010