Coincidint amb la festivitat de Tots Sants, Cementiris de Barcelona (CBSA) ha donat a conèixer aquest matí la inversió de prop de 3 milions d’euros per recuperar patrimoni històric i restaurar els recintes funeraris de la ciutat prevista per aquest 2014. Aquesta xifra consolida l’aposta de CBSA per la rehabilitació i renovació permanent dels cementiris barcelonins, que representa una inversió de més de 12 milions d’euros en els darrers cinc anys. Així mateix, avui s’ha presentat una nova aplicació mòbil (App) per al Cementiri de Poblenou, amb la qual els usuaris podran localitzar l’ubicació dels difunts i disposar d’una audioguia per recórrer 22 punts d’interès d’aquest recinte funerari. El llançament d’aquest software constata la voluntat de CBSA d’incorporar les noves tecnologies als cementiris barcelonins per tal de fer-los més accessibles al ciutadà.
Entre les inversions més rellevants d’enguany, es troba la rehabilitació de la façana principal del Cementiri de Sants, que és un conjunt neoclàssic protegit com a Bé Cultural Local del municipi de L’Hospitalet de Llobregat, i la recuperació de la tanca perimetral del Cementiri de Poblenou. Així mateix, aquest 2014 s’ha dut a terme la instal·lació de plaques solars al Cementiri de Les Corts, que s’ha convertit en el primer equipament autosuficient energèticament de Barcelona. L’aposta per les energies renovables de CBSA s’ha posat de manifest també amb la instal·lació de dos punts de càrrega gratuïts per a vehicles elèctrics: un al Cementiri de Poblenou i l’altre al Cementiri de Sant Andreu.
La posada en marxa d’una aplicació mòbil amb audioguia aspira a descobrir a nous usuaris la vessant cultural del Cementiri de Poblenou. En aquest sentit, la narració, que es pot escoltar en català, castellà i anglès, explica la història de Barcelona a través d’aquest recinte funerari i detalla els valors arquitectònics i artístics del Cementiri de Poblenou, que compta amb escultures tan icòniques com El Petó de la Mort. Coincidint amb Tots Sants, també s’ha renovat el lloc web de Cementiris de Barcelona (http://www.cbsa.cat/), on s’oferiran informacions pràctiques sobre els enterraments i sobre les activitats culturals que se celebren als recintes funeraris. Es tracta d’un lloc web multiplataforma i que alhora està adaptat per a persones amb discapacitat (categoria d’accessibilitat AA).
El president de Cementiris de Barcelona i regidor de Medi Ambient i de Sarrià-Sant Gervasi de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Puigdollers, i el director general de Cementiris de Barcelona, Jordi Valmaña, han destacat, precisament, aquesta vessant cultural de CBSA ressaltant els esdeveniments previstos per l’entitat per a les properes setmanes. Així, demà, 30 d’octubre, CBSA organitzarà la tradicional ruta nocturna guiada pel Cementiri de Poblenou, que enguany està dedicada a les cultures funeràries anglosaxona, mexicana i catalana. El proper 24 de novembre se celebrarà, per primer cop, un concert per recordar els difunts al Palau de la Música Catalana, on l’orquestra de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) interpretarà peces emblemàtiques de pel•lícules que van marcar diverses generacions, com Candilejas, Pirates del Carib, Allò que el vent s’endugué o West Side Story. Per últim, el 22 de novembre es durà a terme una ruta guiada especial pel Cementiri de Sant Andreu, coincidint amb el 180è aniversari d’aquest recinte.
Les noves tecnologies als cementiris barcelonins
L’aplicació mòbil (App) per al Cementiri de Poblenou i la renovació del lloc web de Cementiris de Barcelona no són les úniques inversions dutes a terme per l’entitat en noves tecnologies, ja que CBSA té un compromís permanent amb la innovació. Així, l’entitat va ser pionera a l’Estat espanyol el 2012 amb la introducció de Codis QR en les instal·lacions del Cementiri de Poblenou i del Cementiri de Montjuïc, que subministren al visitant dades de caire escultural i arquitectònic.
CBSA també posà en marxa en 2012 el Sistema Informatiu de Cementiris (SIC), un dispositiu per la cerca de sepultures i de serveis relacionats amb els recintes funeraris de la ciutat. El SIC, que es pot trobar instal·lat als cementiris de Montjuïc, Poblenou, Sant Andreu, Les Corts, Sants, Sarrià i Sant Gervasi, és un sistema d’informació que facilita la interacció amb l’usuari. Des del terminal, es pot fer una cerca de sepultures sobre plànol, accedir als serveis del cementiri (neteja de làpides, venda de flors,…), enllaçar amb el web de l’Ajuntament, trobar propostes turístiques i conèixer l’agenda d’activitats als cementiris, entre d’altres.
Autosuficiència al Cementiri de Les Corts
L’Ajuntament de Barcelona i Cementiris de Barcelona, a través de l’Agència d’Energia de Barcelona, han completat aquest setembre les obres per convertir el Cementiri de Les Corts en el primer equipament autosuficient de la ciutat. El recinte funerari s’ha dotat d’una instal·lació fotovoltaica per al subministrament elèctric i una instal·lació solar tèrmica per a la producció d’aigua calenta sanitària. A més, s’han renovat la instal·lació de climatització i els sistemes d’il•luminació amb led. Aquestes actuacions permetran reduir el consum energètic global en un 30% i evitar l’emissió de 33,5 tones de CO2 a l’any a l’atmosfera.
La instal•lació fotovoltaica proporciona el 90% de la demanda d’electricitat del recinte funerari i funciona de manera autònoma de la xarxa elèctrica la major part del temps. En total, s’han instal•lat 217 mòduls fotovoltaics sobre 8 de les cobertes dels diferents blocs de nínxols del Cementiri i sobre la coberta de l’edifici de brigades. La planta produeix uns 74.500 kWh/any i cobreix el consum elèctric previst, al voltant dels 69.000 kWh/any.
Els cementiris de Barcelona, model europeu en la preservació de patrimoni
Aquest octubre es va celebrar a Barcelona el congrés anual de l’Associació de Cementiris Significatius Europeus (ASCE). Aquestes jornades, que enguany organitzava CBSA, van reunir prop de 120 assistents del sector funerari provinents d’Alemanya, Bèlgica, Suècia, Anglaterra, Croàcia i Itàlia, entre d’altres. Les diverses ponències del congrés (titulat Més enllà de la mort: record, memòria i patrimoni) remarcaren la importància de preservar i donar a conèixer els recintes funeraris al ciutadà. Una tasca en la qual CBSA és un referent europeu tant pel que a inversió econòmica com per les nombroses activitats culturals que organitza en els cementiris barcelonins, com ara les rutes guiades de Poblenou i Montjuïc.