IniciActualitatEl 30% de les famílies que incineren a Barcelona dipositen l’urna al Cementiri

El 30% de les famílies que incineren a Barcelona dipositen l’urna al Cementiri

  • 11 Abr 2012
  • Sala de premsa
per admin
Tornar

En els darrers 5 anys, el nombre d’urnes que es queda als cementiris de la ciutat de Barcelona s’ha incrementat un 10%, en passar del 20% comptabilitzat l’any 2006 al 30% del 2011. El 70% restant és lliurat a les famílies, que decideixen guardar l’urna a casa o bé espargir les cendres en algun lloc concret.

Fent prevaldre el respecte pel medi ambient, Cementiris de Barcelona ha posat molts esforços en aconseguir que les famílies dipositin les cendres en els cementiris, considerats el lloc d’inhumació o espargiment de referència. Actualment, les instal·lacions disponibles amb aquesta finalitat són:

El Bosc d’Espargiment de Cendres del Cementiri de Collserola

El memorial al Cementiri de Collserola

El Jardí del Repòs dels cementiris de Montjuïc i Collserola

El Jardí d’Espargiments de Cendres, el Jardí de les Aromes i el Jardí de la Mediterrània del Cementiri de Montjuïc

Els Columbaris Cineraris de diversos cementiris (els recintes funeraris de la ciutat disposen de 4.000 columbaris)

Aquests espais han estat concebuts per donar resposta a l’increment en el nombre d’incineracions que s’està produint a la ciutat de Barcelona. En els darrers trenta anys, s’ha passat de tenir poc més de 250 incineracions l’any 1983, a tenir-ne 7.278 el 2011, el que suposa un 43,7% del total de serveis (16.668). Aquest augment respon a una nova manera d’entendre la vida, i també la mort. El 2010, la xifra d’incineracions va ser de 7.010 (40% respecte del total de serveis) i el 2009, de 6.713 (el 39% del total).

En comparació amb Espanya, Barcelona duplica amb escreix la demanda per incineració; així, si bé a Barcelona se situa en el 43,7%, a Espanya la taxa és del 20,50%. Segons dades de Pharos International, revista oficial de la Societat de Cremacions de Gran Bretanya, la mitjana europea d’incineració se situa al voltant del 42%; en aquest rànquing, encapçalat per països com Suïssa (85,18%), la República Txeca (80,87%) o Eslovènia (78,29%), la taxa de cremació a Barcelona se situaria per sobre de la mitjana de països com Noruega (35,33%), Islàndia (22,46%), Itàlia (13,09%), Alemanya (40,10%) i França (30,09%).

A les zones habilitades per Cementiris de Barcelona per dipositar les cendres, les famílies poden –segons el cas- inhumar-les, tot adoptant una de les plantes aromàtiques o arbres que formen l’espai, o bé espargir-les en espais preparats. Per a la inhumació de les cendres, sempre es fan servir urnes biodegradables, que funcionen com a recipients temporals i no fan mal al medi ambient, perquè els materials amb què estan fabricades es desfan en contacte amb la terra humida. Deixant de banda la qüestió de tipus ambiental, igualment, els experts recomanen dipositar les cendres en un lloc concret que la família pugui identificar i, si cal, vetllar el difunt en el futur.

Cementiris de Barcelona, referència europea en cremació

També destaca el fet que cada vegada són més els països estrangers que prenen l’experiència de Cementiris de Barcelona en l’àmbit de la cremació com a model. Recentment, un grup de 10 francesos –provinents de Béziers- van visitar les instal·lacions de Montjuïc, que disposen d’un nou forn crematori i dos filtres de dioxines, únics a l’Estat, que redueixen al mínim les emissions de partícules contaminants (veure punt següent, Filtres de dioxines). Aquesta mateixa planta incineradora també va ser visitada per una comitiva formada per 25 brasilers propietaris de cementiris privats.

Filtres de dioxines

 

Des de l’any 2010, Barcelona disposa de tres filtres de dioxines, únics a Espanya per les seves característiques, que minimitzen al màxim les emissions de dioxines que comporta el procés de cremació, complint amb els requeriments més estrictes de la normativa europea (l’emissió de partícules al medi ambient es redueix a 10mg/nm3). Aquests filtres estan disposats al Crematori de Montjuïc (dos filtres inaugurats l’any 2010) i al de Collserola (un filtre des de l’any 2004).

Per descarregar la nota de premsa en pdf fes clic aquí.