IniciActualitatEl Col·legi d’Enginyers Industrials fa una crida per recuperar el lideratge de Catalunya en l’economia i la indústria del motorsport

El Col·legi d’Enginyers Industrials fa una crida per recuperar el lideratge de Catalunya en l’economia i la indústria del motorsport

  • 30 Abr 2024
  • Sala de premsa
per admin
Tornar

En el “Llibre Blanc del Motorsport a Catalunya”, que es va presentar ahir a l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers Industrials fa una crida per recuperar el lideratge de Catalunya en l’economia i la indústria del motorsport. La publicació vol ser un document de referència sobre la situació actual de l’economia i la indústria del motor i posa sobre la taula diverses propostes perquè Catalunya torni a ser capdavantera en aquest àmbit.
En l’actualitat, el motorsport no aconsegueix superar la contribució de l’1% al PIB que ja tenia fa 10 anys. Aleix Villatoro, director del Consell Català de l’Esport de la Generalitat va assenyalar en la cloenda de l’acte que “Catalunya és un país esportiu perquè és un país de motor. Aquest llibre és un bon diagnòstic realista per avaluar i assolir els reptes del sector”.
Francesc Garriga, president del Grup de Treball de Motorsport del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, va destacar que l’esport de motor “és un sector que genera molts llocs de treball i, per tant, impulsar tota la indústria lligada al món del Motorsport és positiu pel país”.

 

Propostes per impulsar el sector de la competició de motor

Per aconseguir impulsar l’economia i la indústria del motorsport, el “Llibre Blanc del Motorsport a Catalunya” recull diverses propostes elaborades pel Grup de Treball de Motorsport del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. Entre les diferents iniciatives es poden destacar la publicació proposa la redacció del Pla Estratègic del Motorsport a Catalunya per dissenyar un full de ruta pel sector i establir un portal únic per coordinar les accions i funcions que fan les diferents entitats vinculades al motorsport, com a eina proveïdora de serveis per a les empreses associades.

El document també defensa iniciar el motorsport verd, fomentant i donant suport a activitats i competicions orientades en el desenvolupament sostenible i la reducció de l’impacte climàtic del sector, i establir els Campionats de Catalunya, de totes les modalitats i categories del motorsport, com a instrument que garanteixi el suport en tota la base i el seu creixement.
Una altra iniciativa que s’apunta en el “Llibre Blanc del Motorsport a Catalunya” és la de dinamitzar i donar visibilitat al paper de la dona en aquest àmbit, donant suport a iniciatives com FCA amb Dona GAS o els RallyClassics amb #MotorDona. També apunten la necessitat d’estudiar exemples com el de Silverstone, Nürburgring o d’altres circuits principals europeus com Le Mans.

La publicació assenyala que cal identificar les empreses del mercat exterior que puguin estar interessades en els productes i/o serveis que ofereixen les empreses catalanes i establir polítiques de comunicació respecte a la innovació tecnològica que suposa el motorsport i el retorn econòmic de les competicions, tant per a les institucions com per al públic en general.

Altres propostes se centren en la formació i el talent i s’indica que cal preparar una relació de centres que imparteixen estudis de motorsport per a la informació i formació de l’estudiantat i impulsar, entre altres iniciatives, el Fòrum MotorSport. També s’assenyala la importància de facilitar estudis de gestió empresarial adaptats a aquest tipus d’empreses i generar ajudes pel seu desenvolupament.