Des de la seva posada en marxa el desembre del 2011, el parc solar de Cementiris de Barcelona al recinte de Montjuïc ha generat 34.800 kilowatts hora, l’equivalent al consum energètic d’onze famílies. Aquesta instal•lació ha permès reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera en 27,84 tones i l’energia generada ha estat lliurada a la xarxa de distribució de la ciutat.
Ubicat a la coberta de 8 blocs de nínxols propers al crematori del cementiri, el parc solar ocupa una superfície de 700 metres quadrats i compta amb una potència instal•lada de 100 kilowatts hora que permet generar, anualment, 118.000 kilowatts hora; l’equivalent al consum de 37 famílies o a gairebé el 34% del consum energètic conjunt del cementeri i del crematori de Montjuïc. Aquesta instal•lació permetrà reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera en 94 tones l’any.
El parc solar va entrar en funcionament el mes de desembre del 2011 i tota l’energia produïda s’ha evacuat a la xarxa de distribució per a ser repartida entre els consumidors. La instal•lació va suposar una inversió propera als 300.000 euros i es preveu que durant la vida útil del projecte, 25 anys, la producció total d’energia serà de 3.000.000 kilowatts hora, tota ella d’origen renovable a partir del sol.
Es tracta de la primera instal•lació als cementiris de Barcelona i, per a un futur proper, es considera desenvolupar d’altres parcs solars al cementiri de Montjuïc així com a d’altres recintes funeraris de la ciutat.
Compromís amb el medi ambient
Fent prevaldre el respecte pel medi ambient, Cementiris de Barcelona ha posat molts esforços en aconseguir que les famílies dipositin les cendres en els cementiris, considerats el lloc d’inhumació o espargiment de referència.
Actualment, les instal•lacions disponibles amb aquesta finalitat són:
• El Bosc d’Espargiment de Cendres del Cementiri de Collserola
• El Jardí del Repòs dels cementiris de Montjuïc i Collserola
• El Jardí d’Espargiments de Cendres, el Jardí de les Aromes i el Jardí de la Mediterrània del Cementiri de Montjuïc
• Els Columbaris Cineraris de diversos cementiris (els recintes funeraris de la ciutat disposen de 4.000 columbaris)
Gràcies a aquests esforços, en els darrers 5 anys, el nombre d’urnes que es queda als cementiris de la ciutat de Barcelona s’ha incrementat un 10%, en passar del 20% comptabilitzat l’any 2006 al 30% del 2011. El 70% restant és lliurat a les famílies, que decideixen guardar l’urna a casa o bé espargir les cendres en algun lloc concret.
Barcelona, capdavantera en incineracions
En els darrers trenta anys, a Barcelona s’ha passat de tenir poc més de 250 incineracions l’any 1983, a tenir-ne 7.278 el 2011, el que suposa un 43,7% del total de serveis (16.668).
Aquest augment respon a una nova manera d’entendre la vida, i també la mort. El 2010, la xifra d’incineracions va ser de 7.010 (40% respecte del total de serveis) i el 2009, de 6.713 (el 39% del total). En comparació amb Espanya, Barcelona duplica amb escreix la demanda per incineració; així, si bé a Barcelona se situa en el 43,7%, a Espanya la taxa és del 20,50%.
Filtres de dioxines
Des de l’any 2010, Barcelona disposa de tres filtres de dioxines, únics a Espanya per les seves característiques, que minimitzen al màxim les emissions de dioxines que comporta el procés de cremació, complint amb els requeriments més estrictes de la normativa europea (l’emissió de partícules al medi ambient es redueix a 10mg/nm3). Aquests filtres estan disposats al Crematori de Montjuïc (dos filtres inaugurats l’any 2010) i al de Collserola (un filtre des de l’any 2004).
Descarrega la nota de premsa sobre la producció d’energia al parc solar.