IniciActualitatJornada de portes obertes de la nova Col·lecció de carrosses fúnebres del cementerio de Montjuïc

Jornada de portes obertes de la nova Col·lecció de carrosses fúnebres del cementerio de Montjuïc

  • 26 Oct 2012
  • Sala de premsa
per admin
Tornar

NP JORNADA DE PORTES OBERTES DE LA NOVA COL·LECCIÓ DE CARROSSES FÚNEBRES DEL CEMENTIRI DE MONTJUÏCCoincidint amb el període de Tots Sants 2012, Cementiris de Barcelona ha organitzat per a aquest cap de setmana una jornada de portes obertes de la nova Col•lecció de Carrosses Fúnebres ubicada al cementiri de Montjuïc, única a Europa. La Col•lecció romandrà oberta al públic dissabte 27 i diumenge 28, de les 10:00 del matí a les 14:00 hores, i a partir del dia 5 de novembre podrà visitar-se tot els dies de la setmana, de 09:00 a 14:00.

La Col•lecció de Carrosses Fúnebres de Cementiris de Barcelona, fins ara ubicada a les oficines centrals de Cementiris de Barcelona del carrer Joan d’Àustria, és considerada única a Europa. La mostra conserva més d’una vintena de vehicles funeraris utilitzats als enterraments dels segles XIX i XX, i que des de fa dècades estan en desús. En concret, la col•lecció consta de 13 carrosses funeràries -5 són de Sabadell-, 6 carruatges per acompanyar les famílies a la parròquia i posteriorment al cementiri, i 3 cotxes a motor.

També hi destaquen diversos elements que s’utilitzaven com a ornamentació per a les carrosses, els arnesos amb què s’equipaven els cavalls i maniquís amb els vestits i ornaments que es duien a les cerimònies d’aquells dies.

Les carrosses més destacades de l’exposició són la ‘Grand Dumond’, d’origen francès, probablement fabricada el segle XVIII, i amb un xassís construït a Paris per la casa Cellini, constructora de carrosses per a la burgesia des dels temps de Napoleó. També ressalta la ‘Gòtica’, utilitzada només en temps de Quaresma i Setmana Santa, i la carrossa ‘Imperial’, molt interessant per la seva història, ja que va tenir una actuació recent (l’any 1986) quan va conduir a la seva darrera morada al popular alcalde de Madrid, l’excel·lentíssim Tierno Galván.

Amb l’objectiu d’acostar els cementiris als ciutadans com a llocs plens d’històries i de vida i, per extensió, dipositaris d’aquesta memòria col·lectiva, Cementiris de Barcelona ofereix a les escoles la possibilitat de visitar la Col·lecció, per a la qual també s’han fet una fitxes educatives.

Biblioteca funerària

L’edifici del cementiri de Montjuïc on se situa la Col·lecció integra també, a l’altell, una biblioteca funerària amb més de 2.000 referències de publicacions centrades en l’àmbit funerari. Novament, es tracta d’un fons bibliogràfic únic, el més important d’Espanya i el segon d’Europa.

Cementiris de Barcelona

Cementiris de Barcelona, S.A. és una empresa del grup B:SM, que gestiona els nou cementiris de la ciutat de Barcelona, Montjuïc, Poblenou, Sant Andreu, Les Corts, Collserola, Horta, Sants, Sarrià i Sant Gervasi així com els dos centres de cremació situats a Montjuïc i Collserola.

Descarrega aquí la nota de premsa de la Jornada de Portes Obertes de la Col·lecció de Carrosses Fúnebres que Cementiris de Barcelona organitza aquest cap de setmana al cementiri de Poblenou