La Fundació Sorli ha posat en marxa el tercer cicle de formacions per a empreses del territori català, centrat en les diferents fases del protocol contra l’assetjament sexual en l’entorn laboral. Aquest mes de maig, la formació s’està duent a terme a la província de Lleida de la mà del CEEI (Centre Europeu d’Empreses i Innovació).
El programa formatiu consisteix en dues sessions presencials gratuïtes: la primera es dedica a explorar de forma interactiva els “punts calents” que planteja l’aplicació del protocol i, la segona, a posar en pràctica tot allò que s’ha après mitjançant un cas específic i un espai de reflexió obert als participants. L’objectiu és proporcionar les pautes necessàries per a l’execució de cada fase del protocol.
Durant les sessions, es tracten les tipologies i eines de detecció de l’assetjament sexual a la feina, les fases del protocol, els rols que participen en la Comissió del Protocol, la posada en marxa del protocol, el tancament d’un cas i la reparació de la plantilla de l’empresa. La Fundació acompanya també les organitzacions participants després de la formació per mitjà d’assessoraments sobre l’aplicació del protocol.
El cicle l’imparteix Berta Canals i Renau, directora de la Fundació Sorli i experta en igualtat de gènere i violències masclistes a l’empresa, i es dirigeix a totes aquelles persones interessades en la temàtica així com a les persones responsables de recursos humans.
Inscripcions per a les sessions del 18 i 19 de maig: https://www.fundaciosorli.org/formacio-protocol-inscripcions-lleida/
La desigualtat de gènere s’ha anat reduint en els darrers dotze anys, però durant els últims tres aquesta reducció s’ha vist estancada i, fins i tot, augmentada en alguns sectors de l’àmbit laboral. Les condicions laborals, les dificultats per conciliar, la desigualtat en els càrrecs directius o l’assetjament sexual o per raó de gènere són alguns dels aspectes a destacar dins de les desigualtats específiques en el context laboral.
Cada any, 20.000 dones denuncien assetjament sexual a la feina a Catalunya -només un 8% de les dones assetjades denuncia-. La meitat de les empreses catalanes no tenen protocol, tot i ser un requeriment legal des del 2007.
La Comissió del Protocol contra l’assetjament sexual i per raó de gènere a les organitzacions es troba amb dificultats derivades del mateix protocol i de la manca de formació, especialment en els aspectes relatius a la part emocional. Aquest protocol hauria de garantir la protecció de les persones involucrades i la bona resolució del cas.