Atret i influenciat des de ben jove pels pintors de l’època impressionista i postimpressionista (especialment els fauves), l’arquitecte internacional Marcià Codinachs reprèn ara la seva passió per la pintura i exposa, per primera vegada, les seves obres a la Capella de les Arts, l’espai expositiu de la Fundació Ave Maria, a Sitges (Garraf). Des d’aquest dissabte 13 de gener, quan tindrà lloc la inauguració, la mostra presenta quinze quadres de l’autor agrupats en cinc tríptics de gran format, basats en els seus viatges arreu del món.
Sota el paraigua del títol Escenes Quotidianes, Codinachs recull moments interiors d’escenes relacionades amb les ciutats de Barcelona, Marràqueix i Hagia Sofia (Istanbul). Unes escenes quotidianes que el connecten directament amb l’interior, tant el de les pintures com el seu, que li permeten, segons explica, “mirar a dins des de dins, i alhora estar dins”.
L’obra de Codinachs està marcada per l’explosió del color, les pinzellades i les tècniques de profunditat postimpressionistes. Les escenes recollides sempre fan referència a interiors i, en ser de grans dimensions (3 x 1,5 m), l’autor busca que l’espectador no hagi de mirar-les des de lluny i, per tant, “pugui passejar-se per dins del quadre, se senti dins de l’obra i no que està mirant una escena des de fora, vull que se senti part del que s’explica”.
De jove, Codinachs va obtenir diferents premis per les seves pintures, però posteriorment es va centrar en l’arquitectura. Des de fa un parell d’anys, ha tornat a pintar i les seves obres actuals estan marcades per la intimitat i la poesia de la vida quotidiana típiques dels artistes postimpressionistes francesos Pierre Bonnard o Édouard Vuillard.
La inauguració de l’exposició Escenes Quotidianes, de Marcià Codinachs tindrà lloc aquest dissabte 13 de gener a les 18 h i es podrà visitar fins al dia 28, d’11 a 19 h a la Capella de les Arts, a l’avinguda d’Artur Carbonell, 11, de Sitges.
Qui és Marcià Codinachs?
Nascut a Barcelona el 1955, Marcià Codinachs és l’arquitecte principal de la firma internacional de disseny Codinachs Architects, amb presència a la Xina, l’Aràbia Saudita i el Sud-est asiàtic, des del Vietnam fins a Indonèsia, Singapur, Malàisia i les Filipines. Amb un ampli reconeixement internacional, Codinachs ha participat en diversos projectes d’investigació, publicacions i articles i ha impartit conferències arreu del món explorant temes com Liveable Cities o The Future of Architecture. És professor a la Universitat Politècnica de Barcelona des de fa més de 25 anys i ha col·laborat amb universitats estrangeres com el Politecnico di Milano, Tongji University i The University of Illinois in Chicago, entre d’altres.
Els seus projectes guardonats d’una escala i complexitat importants abasten planificació urbana, ús mixt, edificis de gran alçada, oficines comercials, hostaleria i residencial, inclosa la Millor Oficina Innovadora del Congrés de Renovació de la Ciutat de Peng Pai el 2021, el Premi de Plata al Millor Projecte de Regeneració Urbana de MIPIM i el Premi al Disseny Sostenible, tots dos el 2015.