IniciActualitatLes empreses catalanes reivindiquen l’aplicació d’un propòsit transformador en les seves estratègies

Les empreses catalanes reivindiquen l’aplicació d’un propòsit transformador en les seves estratègies

  • 28 Oct 2022
  • Sala de premsa
per admin
Tornar

En el marc del XII Fòrum FemCAT, que es va celebrar ahir a l’auditori de La Pedrera, les empreses catalanes reivindiquen l’aplicació d’un propòsit transformador en les seves estratègies com a eina d’adaptació i resposta als nous reptes actuals. 

El secretario general de Industria y de la PYME, Raül Blanco, ha anunciat que “Catalunya està a primera línia dels fons Next Generation i dels PERTE per a l’electrificació del sector de l’automoció, unes ajudes que han de servir per a què les empreses puguin desplegar tot el seu potencial”. En aquesta mateixa línia, Blanco ha defensat la necessitat de treballar tots els agents implicats, conjuntament, perquè Catalunya té capacitat per encapçalar importants vectors com les polítiques de clusters, l’hidrogen i les noves tecnologies, relacionades amb les energies renovables i la indústria.

El conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent, ha assenyalat que Europa -per primera vegada- ha incorporat les polítiques industrials en la seva agenda, el talent i la innovació s’han convertit en “els pilars per a la transformació del model productiu a Catalunya”. El president de la Fundació Privada d’Empresaris (FemCAT), David Marín, ha declarat que “fer les coses bé no és un luxe ni un privilegi de les grans corporacions. L’èxit de l’empresa contribueix en la vertebració d’un país millor”.

Totes les organitzacions poden tenir un propòsit i ser part d’un ecosistema per solucionar problemes. Els valors de les empreses familiars també poden anar lligats a la sostenibilitat i ser rendibles” ha explicat la Dra. Federica Massa, professora de gestió estratègica i directora del Màster Internacional en Empresa i Innovació Sostenible d’EADA Business School.

Taula rodona: el propòsit com a clau de l’èxit

La taula rodona d’aquesta nova edició del Fòrum FemCAT, moderada per la directora de Sostenibilitat del Banc Sabadell, Elena Carrera Crespo, ha comptat amb els casos d’èxit de Fluidra, Kave Home i LC Paper. Sota el paraigua del propòsit com a clau de l’èxit, s’ha debatut com la tecnologia, l’eficiència o la sostenibilitat poden ajudar no només a què l’empresa es diferenciï i sobrevisqui sinó que també a maximitzar els seus beneficis.

Eloi Planes, president executiu de Fluidra, ha alertat que incorporar el propòsit en l’estratègia de l’empresa no és optatiu. En concret, Planes ha defensat que la sostenibilitat ha d’estar present, de manera transversal, a l’organització “per convicció, per coacció (normativa europea) i per conveniència (exigències dels proveïdors, dels clients i del mercat)”. El president executiu de Fluidra ha avançat que preveu que “en uns 15 anys, tindrem un concepte de piscina completament diferent, d’impacte zero”.

Per a Francesc Julià, managing director de Kave Home,“el propòsit de l’empresa ha de ser profund i transformador per crear sistemes que responguin a les noves necessitats i que no només busquin rendibilitat sinó també impacte”. Julià ha explicat que el sector del moble és dels que genera més residus i, per això, el disseny de Kave Home “se centra en la perdurabilitat, en aconseguir que els nostres mòduls puguin ser reacondicionats i tenir de 4 a 5 vides”.

El cas de LC Paper és el cas d’una empresa familiar que ha sobreviscut i ha trobat nínxol de mercat, en un entorn molt competitiu de grans empreses, gràcies a ser pioners en l’aposta per la sostenibilitat i els productes ecològics. “Som la primera empresa Bcorp de paper, formem part d’un entorn d’economia circular, som extremadament electro-intensius i estem treballant per disminuir al màxim la petjada de CO2” ha destacat Pau Vila, general manager de LC Paper.