IniciActualitatEls cementiris de Barcelona, model internacional en la conservació del patrimoni històric

Els cementiris de Barcelona, model internacional en la conservació del patrimoni històric

  • 22 Mai 2014
  • Sala de premsa
per admin
Tornar

Els nou cementiris de Barcelona (Montjuïc, Poblenou, Sant Andreu, Les Corts, Collserola, Horta, Sants, Sarrià i Sant Gervasi) són un model internacional pel que fa a la preservació de patrimoni històric. Així es desprèn de la presència com a ponent de Jordi Valmaña, director general de Cementiris de Barcelona (CBSA), al congrés internacional “Eternal Mementos of Transience. Preserving Heritage Values in Historical Cemeteries”, que es va celebrar el 16 i 17 de maig a Cluj-Napoca (Romania).

Durante el congreso, se visitó el Cementiri Házsongard de Cluj-Napoca (Rumanía)

Durante el congreso, se visitó el Cementiri Házsongard de Cluj-Napoca (Rumanía)

Les jornades, que va organitzar la László Teleki Foundation —una associació romanesa que lluita per preservar el cementiri Házsongard de Cluj-Napoca, que és originari del segle XVI— comptaren amb les conferències de diversos especialistes en la vessant cultural de cementiris d’arreu del món (Budapest, Lisboa, Florència, Londres, Viena, Nova Orleans, etc.), que van fer palesa la rellevància històrica, cultural i arquitectònica que tenen aquests recintes funeraris.

Durant la seva ponència, Valmaña va destacar la inversió de 3 milions d’euros duta a terme per CBSA el 2013 per recuperar patrimoni històric i restaurar els cementiris barcelonins. Entre les rehabilitacions més rellevants, es troba la de la capella del Cementiri del Poblenou, que va ser projectada l’any 1828 per l’arquitecte Antoni Ginesi i de la qual s’ha reformat l’interior i l’exterior. Així mateix, Valmaña va remarcar que el futur dels cementiris passa per fer-los propers als ciutadans i, en aquest sentit, va donar a conèixer les rutes culturals als cementiris de Montjuïc i Poblenou, on els assistents poden apreciar el valor històric d’aquests espais.

El congrés, que va incloure una visita guiada al cementiri Házsongard, va reunir a autoritats romaneses, estudiants universitaris de turisme cultural i nombrosos representants del sector funerari, entre els quals destacaven diversos membres de l’Associació de Cementiris Significatius Europeus (ASCE); una entitat, de la qual forma part CBSA, que promou el reconeixement dels cementiris europeus com a béns culturals d’excepcional importància i fomenta el seu coneixement entre els ciutadans i les principals institucions nacionals i europees.