Vodafone Business ha anunciat un acord de col·laboració amb el Barcelona Health Hub (BHH), el propòsit del qual és revolucionar l’atenció mèdica a través de l’aplicació de tecnologia d’avantguarda, fomentant l’atracció de talent i la creació d’un ecosistema de salut digital a Espanya en el qual participin laboratoris farmacèutics, assegurats i empreses o startups amb solucions de e-health, la majoria amb seu a Barcelona.
L’acord s’emmarca en el propòsit de Vodafone Business de digitalitzar la sanitat a través de la tecnologia i s’alinea amb objectiu de l’operadora de convertir Barcelona en un Hub tecnològic de salut a nivell internacional.
La col·laboració entre Vodafone Business i Barcelona Health Hub reuneix dos referents de la indústria amb experiència complementària. Vodafone, empresa líder de telecomunicacions, proporcionarà la seva sòlida experiència en tecnologia i innovació com a palanques del canvi de l’atenció mèdica. Per part seva, BHH, coneguda per la seva vibrant comunitat de startups, institucions de salut, corporacions i inversors, oferirà un ecosistema únic en salut digital per a fomentar la col·laboració, la creació de xarxes i l’intercanvi de coneixements.
“Impulsar la digitalització de sectors clau com el de la salut forma part del nostre ADN. Estem convençuts que la nostra tecnologia i innovació serviran de palanca per a transformar l’atenció sanitària, aconseguint millors tractaments per als pacients i maximitzant els resultats de salut al nostre país. Confiem que aquesta aliança proporcionarà l’entorn de col·laboració necessari per a fer realitat aquesta transformació”, ha comentat Diego Presa, director territorial de Vodafone a Catalunya i Aragó.
Segons Eva Rosell, directora general de Barcelona Health Hub: “És una gran oportunitat per a Barcelona Health Hub comptar amb una empresa tecnològica líder com Vodafone, ja que junts podem impulsar avanços significatius en tecnologia sanitària, millorar els resultats dels pacients i crear un futur més sostenible per a la indústria”.
Casos de futur per al sector sanitari
Vodafone Business és pionera en el desenvolupament de casos d’ús de tecnologies com a 5G, IoT o Realitat Virtual per al sector sanitari que permetran digitalitzar els centres sanitaris i modernitzar l’atenció primària.
En 2019 l’operadora va presentar el projecte ‘Cirujano conectado 5G’ al costat de l’Hospital Clínic de Barcelona i Advances in Surgery (AIS), que permet a prestigiosos cirurgians, a través del sistema Telestration, guiar en directe les intervencions de companys amb menys formació o experiència que es trobin en quiròfans a milers de quilòmetres de distància. Aquest projecte va ser possible gràcies a la gran velocitat de transmissió de dades que ofereix la xarxa 5G.
Un altre cas és el de l’Ambulància Connectada, que tracta de salvar la distància física entre les ambulàncies i els hospitals compartint dades clau dels pacients amb els metges d’emergències. Durant el viatge en l’ambulància, es poden enviar signes vitals i imatges en 360 ° en temps real gràcies a la latència ultra baixa de la xarxa Vodafone 5G.
D’altra banda, en el camp de la telemedicina, Vodafone ha participat en projectes 5G relacionats amb la salut amb solucions com a Avatar Afectivo, juntament amb Huawei, Altran, Creu Roja i Fundació Tecsos, amb el qual s’ajuda els majors a millorar la seva adherència a la presa de medicació, basada en el vincle emocional amb un ser estimat, que apareix en una Tauleta 5G en forma d’avatar per a realitzar comunicacions al pacient i recordar-li que ha de prendre els seus medicaments.
Pel que fa a la Realitat Augmentada (AR), la Realitat Virtual (VR) i la Realitat Mixta són camps que estan generant molt interès amb la introducció de l’estàndard 5G a causa dels beneficis tecnològics que comporten. En concret, el cas d’ús consisteix en la possibilitat d’entrenar al personal sanitari mitjançant aparells perifèrics com a ulleres de VR o altres equips per a donar instruccions sobre com realitzar unes certes accions o brindar assistència en situacions reals.
Per la seva part la Internet of Things (IoT), unit moltes vegades a wearables, ofereix nombrosos casos d’ús per al sector sanitari. Un d’ells és dut a terme amb la clínica Ripoll y De Prado, on han implementat un projecte consistent a aplicar sensors al pacient durant la realització d’un conjunt d’exercicis. La informació recaptada es transmet per la xarxa 5G, i es generen així “bessons digitals” dels pacients capaços de reproduir els seus moviments, obrint la porta a la seva anàlisi per mitjà de la Intel·ligència Artificial.