Intermèdia Confidencial amb Enric Reyna: Sector immobiliàri, canvi de cicle
“Fa uns mesos vaig dir a Catalunya Ràdio que a finals d’any tindríem uns 20.000 aturats a causa de la crisi immobiliària i va haver-hi un senyor molt important de la Generalitat que em va renyar perquè deia que m’equivocava. Ara fa poc vaig tornar a la ràdio i vaig haver de reconèixer que realment m’havia equivocat: no seran 20.000 aturats sinó que en seran 80.000”. Aquesta va ser una de les afirmacions, tal vegada la més contundent, que va fer Enric Reyna, president de l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis, a la darrera sessió d’Intermèdia Confidencial, convocada per Intermèdia el proppassat dimarts dia 13 de maig.
Reyna va ser presentat per Toni Rodríguez com un genuí “self-made man” que als 20 anys ja era propietari de la seva constructora i com a home inquiet que ha participat activament en moltes de les plataformes econòmiques i empresarials del país, com la Cambra de Comerç o Fira de Barcelona.
El president de l’APCE va reconèixer la crisi i va assegurar que el sector immobiliari està patint un “tracte injust” tot recordant el seu paper de locomotora econòmica d’altres col·lectius, des dels fabricants i venedors d’electrodomèstics, als arquitectes, notaris, o registradors, que -diu- ja estan posant gent al carrer. “Si parléssim de crisi del sector de l’automòbil o del turisme, ningú s’exclamaria davant d’una lògica petició d’ajuda. Però es tracta de construcció i promoció immobiliària, diu Reyna, que tot i l’efecte econòmic en cascada que projecta el conjunt de la nostra economia, no provoca tanta alerta, a causa dels beneficis acumulats en altres èpoques”. “Hem guanyat
molts diners però també n’hem fet guanyar molts”, va afirmar.
Tot i que l’empresari no vincula la situació del sector amb la crisi de les “subprime” americanes, Reyna calcula que hi haurà dificultats al menys durant un any i mig. “Fora bo, que la neteja que calgui fer es faci de pressa perquè qui hagi de caure acabarà caient i una agonia lenta no resoldrà res”, va ser una altra de les seves contundents afirmacions.
Aquesta és la tercera crisi que m’ha tocat viure, explica, amb la diferència que abans eren amb els tipus d’interès al 16% i les hipoteques a 12 anys, mentre ara són a 50 anys. És a dir, perpètues. Considera, doncs, que ara la sortida serà més difícil, i critica el missatge emès als mercats internacionals a les darreres eleccions, quan el PP deia que tot estava per terra i el PSOE assegurava que tot anava la mar de bé.
En aquest aspecte, va reclamar un gran pacte entre la banca, la Generalitat, a través de l’ICF, i finalment l’ICO, que permeti reactivar l’habitatge de protecció oficial i va demanar un pacte estatal que possibiliti tirar endavant el projecte d’habitatge concertat, com el que s’està negociant amb l’administració catalana.Incentivar el lloguer mitjançant mesures fiscals, animar la sortida d’apartaments teòricament d’estiueig que romanen vuits gairebé tot l’any, de Gavà a Tarragona i des de Montgat a Malgrat, i fer emergir sòl nou per poder-hi fer habitatges de protecció oficial, són algunes de les propostes d’en Reyna per apaivagar la crisi.
Dit això, la sessió va discórrer animadament pel terreny de l’off the record, fins que va ser hora de plegar.
Data de la trobada: 13/05/2008
Títol: Sector immobiliari, canvi de cicle