El professor Jordi Nieva acaba de publicar un llibre tal vegada minoritari però de gran interès per a tothom que vulgui entendre una mica el perquè de tot plegat, que es titula “El origen de la Justícia”. Es tracta d’un estudi jurídic però també força antropològic, que analitza la naturalesa dels conflictes i les fórmules usades històricament per a la seva resolució.
Els motius dels conflictes, comença dient, solen ser d’origen alimentari, territorial, sexual o jeràrquic, que són qüestions íntimament relacionades amb la supervivència personal o col·lectiva. Uns conflictes que una bona praxi comunicativa tal vegada hauria pogut evitar.
Efectivament, la comunicació és una gran eina de conciliació i dissuasió, i és utilitzada, en diferents modalitats i graus d’eficiència, per gairebé totes les espècies animals que cobreixen la capa de la terra. Especialment, pels homes i els seus parents més propers, els ximpanzés i bonobos, que venen a ser una mica com nosaltres, però sense dissimular-ho tant.
En el seu cas, la discussió s’expressa a través d’un llenguatge més gestual que no pas verbal. En el cas dels homes és justament a l’inrevés, llevat d’alguns casos concrets de manca d’educació o d’incontinència psicomotriu descontrolada.
En qualsevol cas, sembla evident que la mala qualitat de la comunicació pot ser la principal responsable dels conflictes i que els conflictes es poden solucionar gesticulant o parlant-ne civilitzadament. La primera opció és més intuïtiva i per això la fan servir més els ximpanzés i les bonobos, i la segona, més cultural i, afortunadament la fan servir les persones humanes.
De cadascú de nosaltres depèn doncs l’elecció de model.
Que tingueu un bon mes d’octubre!