Un tractament de radioteràpia pediàtrica per tractar el càncer infantil habitualment dura entre dues i sis setmanes. Durant aquest temps, l’infant ha d’anar cada dia al seu hospital de referència. El Dr. Jordi Giralt, membre del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, explica que els sanitaris s’esforcen perquè els infants no vegin el tractament amb radioteràpia com una agressió, sinó com a part del joc per curar-se.
Un dels objectius és rebaixar l’angoixa i evitar la sedació. Però amb paraules, no sempre ho aconsegueixen. Des de fa dos anys, a Vall d’Hebron compten amb una eina de realitat virtual que ha capgirat la manera amb la qual els infants viuen la radioteràpia.
Es tracta del projecte “I am Ready”, una iniciativa de Nixi for Children i la Fundació Ricky Rubio, que acompanya els infants a preparar-se per a les sessions de radioteràpia a través de realitat virtual. La literatura científica apunta que anticipar als infants què els hi passarà i explicar-los la seqüència què viuran pot ajudar a reduir l’ansietat i la por davant una experiència que s’escapa del seu dia a dia, com un tractament oncològic.