Intermèdia Confidencial amb Xavier Trias: Projecte per la Barcelona del segle XXI
El desplegament de l’estatut d’autonomia de Catalunya, el nou finançament pactat amb el govern central i la Carta Municipal de Barcelona són eines d’una gran importància de cara al futur immediat de la ciutat i del país, segons assegura en Xavier Trias a la darrera sessió d’Intermèdia Confidencial celebrada el mes de març, que també assenyala que “Barcelona no participa de la riquesa que genera”.
“No s’entén, de cap de les maneres, que amb totes les coses que s’estan fent, i tant importants com són, la gent no ho valori i que la desafecció envers la gestió pública segueixi creixent i creixent”. “Hi ha una manca clara de lideratge”, conclou.
Trias ha estat presentat per Toni Rodríguez Pujol com un polític respectuós i respectat, cercador d’espais de consens i de punts de trobada, artífex, entre d’altres coses, de la consolidació del model sanitari català, i juntament amb Joan Clos, forjador del gran pacte nacional que el va sustentar. “Trias, diu Toni, és tot un senyor de Barcelona”.
El ponent expressa en el seu plantejament inicial que la carència d’un lideratge i d’una comunicació adequada no vol pas dir que Barcelona no estigui experimentant un gran moment. “El problema, justament, està en el perill de morir d’èxit”.
Entre el principal d’aquests factors, Trias esmenta l’augment espectacular de la immigració, que ha fet passar la població de Catalunya dels 6 cèlebres milions a més de 7 i mig. “I aviat, amb el fet del reagrupament familiar, en serem 8 o 8 milions i mig” rebla el ponent. Però aquest factor, que és resultat d’un èxit econòmic, “pot convertir-se en un perill, si no sabem garantir la qualitat dels serveis, tant als barcelonins de tota la vida,com als nouvinguts”.
Per evitar que aquesta situació acabi malament i degeneri en xenofòbia, Trias proposa un gran pacte basat en tres punts fonamentals: “infraestructures, serveis i immigració”
Arribats a aquest punt, el ponent reclama la necessitat de fer política en el sentit més noble de la paraula i d’actuar amb una certa transversalitat que faci possible el progrés i l’entesa que Barcelona necessita.
Indústria, comerç, turisme i clusters d’investigació empresarial, són, a parer d’en Trias, els quatre motors econòmics de la ciutat. I Zona Franca, centre vila y 22@, són les territoris en els quals s’ha de generar un creixement útil a tota la població i tot el país. “El que no té cap sentit és que la gent no sàpiga que el turisme genera el 16% del nostre PIB i que això garanteix un alt nivell de qualitat en la prestació de serveis al ciutadà”, explica.
Més endavant, Trias, parla del controvertit tema del pas de l’AVE pel centre de la ciutat, i remarca, amb un èmfasi especial, la importància que té, de cara a la creació d’una xarxa regional d’alta velocitat entre Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i Perpinyà. “Cal exercir de capital de Catalunya, tant si agrada com si no agrada a Madrid” diu.
Comenta també el ponent la necessitat de programar a trenta anys vista, d’actuar amb mentalitat d’àrea metropolitana i d’asse-gurar-se un model de creixement harmònic que no concentri grans nombres d’habitants en una sola conurbació. La conversa, finalment deriva cap altres temes off the the record, de força interès informatiu, amb l’aportació de gairebé tots els presents.
Data de la trobada: 04/03/2008
Títol: Projecte per la Barcelona del segle XXI