Barcelona reuneix avui 60 ponents internacionals i 1.500 congressistes en la 1a edició del Health Revolution Congress (HRC), el congrés internacional de salut digital més important d’Europa. L’esdeveniment, que impulsa Barcelona Health Hub (BHH) i se celebra en l’edifici històric de la Llotja de la Mar, ha estat inaugurat per Raquel Yotti Álvarez, secretària general de recerca del Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d’Espanya; Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Bàrbara Pons, comissionada de l’Agenda 2030 a l’Ajuntament de Barcelona, i Cristian Pascual, president de BHH.
En la seva intervenció, Raquel Yotti Álvarez ha promogut la implantació de la salut digital com “el següent pas” per al model sanitari espanyol, que actualment és “reconegut internacionalment per la seva qualitat i igualtat”. En aquest sentit, ha considerat que les solucions digitals són “una gran oportunitat” transformadora i que han de dur-se a terme considerant les necessitats de pacients i metges. Així, ha defensat que la tecnologia no sols s’implanti als hospitals, sinó “en tot el sistema”, i que la innovació respongui a les necessitats de la societat i garanteixi “la igualtat d’accés a la salut” per a tots els ciutadans, al marge dels seus coneixements digitals.
En una línia similar, Albert Castellanos ha lloat les “grans oportunitats que ens ofereix la tecnologia per al sector de la salut” i ha sostingut que Barcelona i Catalunya estan plenament capacitades per a liderar aquesta “revolució socioeconòmica”. Així, ha posat en valor el gran creixement del sector en l’entorn català en els últims anys, amb “un augment continuat de les inversions” que no sols tenen un impacte econòmic sinó també social. Finalment, ha celebrat el lideratge del Barcelona Health Hub, com una entitat que “ha fet assolible el que semblava impossible” amb l’organització d’aquest congrés i l’impuls de la salut digital a la ciutat.
Per part seva, Bàrbara Pons ha ofert el suport incondicional de la ciutat de Barcelona al congrés amb l’objectiu de què es converteixi a mig termini “en el Mobile World Congress del sistema sanitari“. Al seu entendre, “Barcelona ho té tot perquè aquest esdeveniment sigui un èxit”, ja que és una ciutat que compta amb un “ecosistema innovador digital” de referència i gaudeix d’un “gran sistema de sanitat pública”. Per tot això, ha considerat fonamental la col·laboració públic-privada en aquest procés de transició digital en l’àmbit de la salut.
El president de Barcelona Health Hub, Cristian Pascual, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda als assistents i ha celebrat que aquest congrés internacional sigui “un gran esdeveniment de salut digital organitzat al costat de l’ecosistema local” de la ciutat. Així, ha posat en valor “el potencial digital de Barcelona” i ha defensat que la innovació tecnològica suposarà una revolució pel seu “impacte transformador en l’àmbit de la salut, que serà “molt més sostenible”.
En el marc del congrés, s’estan celebrant desenes de ponències, entre les quals cal destacar la presentació de l’estudi “Impacte socioeconòmic del sector Salut Digital a Catalunya” elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona i el BHH, que constata que la consolidació de la teleconsulta en l’atenció primària estalviaria fins a 452 M€ anuals al sector públic i la societat (transport, emissions i cost d’hores laborals). Igualment, cal destacar que l’Hospital Vall d’Hebron ha donat a conèixer als congressistes els primers resultats del projecte “I am ready”, de Nixi for Children i la Fundació Ricky Rubio, que implementa la realitat virtual en el Servei d’Oncologia Radioteràpica per a reduir la por i l’angoixa dels nens i les seves famílies durant el tractament de radioteràpia.
El Health Revolution Congress constata que Catalunya és ja un pol d’atracció de referència mundial en el sector de la salut digital i que Barcelona exerceix de centre d’innovació digital, on convergeixen companyies, startups, el món hospitalari i els sectors farmacèutic, inversor i financer per a desenvolupar solucions tecnològiques que resolguin els reptes que planteja la salut. El congrés compta amb la participació d’experts en salut digital de primer nivell nacional i internacional i un ampli programa de taules rodones, keynotes, casos d’èxit de startups de solucions digitals, entre altres activitats per a fomentar el networking. En aquesta primera edició, s’ha comptat amb el suport institucional d’Acció de la Generalitat de Catalunya, Barcelona Activa de l’Ajuntament de Barcelona i de la Cambra de Comerç de Barcelona.