IniciActualitatJoan Bayén, el ‘Pinotxo’, es fa etern a la Rambla amb la seva figura al Nou Museu de Cera

Joan Bayén, el ‘Pinotxo’, es fa etern a la Rambla amb la seva figura al Nou Museu de Cera

  • 03 Mai 2023
  • Sala de premsa
per admin
Tornar

Aquest matí s’ha dut a terme la presentació de la figura de Joan Bayén, el ‘Pinotxo’, al Nou Museu de Cera de Barcelona. L’obra va ser encarregada fa sis mesos per l’Associació de Comerciants del mercat de la Boqueria a l’artista britànic Michael Wade, com a part de la col·laboració entre el mercat i el Museu, per retre homenatge al mític restaurador. 

A mig matí la figura de Bayén ha estat exposada a la Rambla, el seu carrer preferit. Tot seguit s’ha fet un breu recorregut fins a arribar a la seva ubicació final, la sala  ‘Mestres de la Cuina’, on Bayén serà recordat per sempre com a un ambaixador de la gastronomia de mercat i de Barcelona, juntament amb les figures més representatives de la cuina catalana com Carme Ruscalleda, Ferran Adrià, Jordi Cruz o els germans Roca.

Michael Wade, l’autor de l’obra de Bayén, és un antic membre de “The Madame Tussauds Studio”, el museu de cera que posseeix la col·lecció més gran de figures de celebritats. Wade és especialista a crear figures realistes per museus de cera, instal·lacions d’art i exposicions de tot el món, juntament amb un equip d’artesans, que treballen amb els estàndards i les exigents tècniques del Tussauds.

Jordi Mas, president de la Junta de Comerciants del mercat de la Boqueria ha volgut remarcar que “el Juanito ha estat l’ambaixador de la Boqueria, i que el mercat és conegut arreu del món gràcies a ell. El Pinotxo ens ho ha ensenyat tot durant els seus més de 80 anys al servei del mercat, i el trobarem molt a faltar”.

Ángel Díaz, director del Nou Museu de Cera de Barcelona,  ha destacat que aquesta acció és la primera de les moltes que es duran a terme amb el mercat per tal de recuperar la Rambla pels barcelonins i barcelonines.

Avui també s’ha presentat a l’Espai Boqueria ‘La Boqueria del Juanito’, un llibre que explica la història de Bayén a través d’un recorregut pausat, en fotogrames, del seu creixement personal, combinat amb el personatge i el seu entorn, que el defineix com a ”la pura simpatia, amabilitat, felicitat i bondat”. Un nen que amb 7 anys va començar a treballar al negoci familiar al mercat de la Boqueria, i allà ha transcorregut gran part de la seva vida fins als 88 anys. 

El llibre inclou els textos de Carla Alpeñés, Inés Butrón, Àlex Aguilar, i Félix Montero; les fotografies de Josep Rodenas i els dibuixos de Javier Mariscal, Óscar Nebreda i Monse Fransoy. El llibre ha estat editat per Genco Editorial, de la mà d’Emmanuel Bouvard i Alberto Herrero. 

L’acte ha comptat amb la presència de figures representatives de la cuina catalana com Isidre Gironès, Carles Gaig o Carme Ruscalleda. Els tres cuiners han coincidit que avui s’homenatja a un personatge que ha explicat la gastronomia catalana al món. Mai abandonava la seva feina, sempre amb un somriure als llavis.