IniciActualitatLa bona salut de Luis Badrinas: “Liderar és connectar”

La bona salut de Luis Badrinas: “Liderar és connectar”

  • 09 Mar 2023
  • Opinió
per Víctor Costa
Tornar

El març és sempre temps de Mobile World Congress (MWC) a Barcelona. Amb el retrovisor posat en aquesta “nova” edició, segurament ja ho haureu escoltat i llegit tot sobre el congrés de mòbils més gran del món. Un any més, sí, però amb la gràcia que cada any és diferent dels anteriors. Coses del pas del temps i de la tecnologia que s’obre pas. “Els déus ens envegen perquè som mortals i perquè cada instant podria ser l’últim”, que deia Aquil·les a la Ilíada. Amb la tecnologia, però, mai pots arribar a imaginar quan i com serà l’últim instant.

Luis Badrinas i Víctor Costa

Nota a peu de pàgina: Aquest Moment Intermèdia ha tingut lloc al pavelló 8 del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. Molt a prop del focus mediàtic protagonitzat per GSMA i la Fundació Mobile World Capital amb John Hoffman i Francesc Fajula, respectivament, com a màxims representants.

Enmig de les reunions de negocis prèviament programades, del famós networking i de la pirotècnia tecnològica del MWC, hem tingut una conversa tranquil·la i reposada amb Luis Badrinas que és el CEO de Barcelona Health Hub. A foc lent, malgrat la velocitat del 5G.

El record: assegurar la salut

Comencem pels orígens de Luis Badrinas. Va estudiar al Viaró, llicenciat en Dret a la UB i amb un màster en finances a Deusto i l’Executive Program a l’IESE. Va ser CEO de Deutsche Bank Insurance i CEO de Zurich Insurance. Anys després va crear una consultoria estratègica per a la indústria asseguradora fins que va arribar la gran aventura compartida del Barcelona Health Hub.

-Què ha après del món de les assegurances i la salut?

 -Els aprenentatges sempre passen per les persones. Et quedes amb qui has crescut, amb qui has treballat i amb qui has compartit moments i experiències.

Badrinas: “Els aprenentatges sempre passen per les persones. El lideratge no és dirigir, sinó inspirar i connectar”

-Persones, moments i experiències.

-El lideratge no és dirigir, sinó inspirar i connectar. Fer que les persones i les empreses siguin més grans, més productives o més escalables. Tot té a veure amb el lideratge. Un líder que no mira els altres té carències.

Posem el focus en dues de les seves publicacions: Más seguros que nunca y La innovación es cuestión de personas.

-Estem ara més segurs que mai?

-La societat no funcionaria sense una assegurança. No podries comprar-te una casa, anar en cotxe o passejar pel carrer. La indústria asseguradora fa de paraigües per tal que puguis establir els teus negocis, tenir una cobertura i recuperar-te en un mal moment donat. A més, hi ha 700.000 persones que viuen directament de la indústria asseguradora del nostre país i més de 2 milions tenint en compte els llocs de feina indirecta.

-Com sortim de la caixa lògica, innovem i promovem el coneixement compartit?

-La innovació comença sempre amb les persones encara que tinguis tota la tecnologia del món. Persones que han d’estar amb tu, persones que s’han d’inspirar per avançar i persones que s’han de responsabilitzar de la seva àrea d’activitat. En definitiva, persones que t’ajudaran a trobar la millor tecnologia per avançar.

Lliçons de la pandèmia

No era necessàriament la idea, però la gràcia d’una bona conversa és que flueixi més enllà del guió. Així doncs, hem començat parlant de lideratge, innovació, persones, moments, experiències, assegurances i aprenentatges. La gran majoria dels aquí presents segur que coincidirem que el coronavirus ha marcat un abans i un després en la història recent de la humanitat. O almenys, això ens atrevíem a pronosticar ara farà tot just tres anys quan va esclatar la pandèmia i es va decretar el confinament.

-Ens ha quedat alguna lliçó de la pandèmia?

-La pandèmia ens ha ajudat a aprendre moltes coses. Primer ens vam espantar i en el nostre cas només feia un any i mig que estàvem construint el Barcelona Health Hub. Vam preguntar-nos: I ara què passarà?

-I què va passar?

-Vam treballar molt i vam incorporar més tecnologia als hospitals, a la indústria i a la sanitat. Més telemedicina. Vam tenir un creixement espectacular i de fet, vam fer un projecte amb Esade que es deia Yo paciente digital. El digital health havia pujat moltíssim quan vam tornar a les oficines. No teníem clar si el Barcelona Health Hub podria sobreviure a una pandèmia i va passar justament el contrari: més startups, més innovació i més tecnologia. La inversió en salut digital a tot el món es va duplicar del 2020 al 2021 i va passar de 20 a 40 bilions de dòlars.

L’obra i els actors del Barcelona Health Hub

Entrem ja amb ull clínic al moll de l’os: el Barcelona Health Hub que està ubicat al Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau.

-Quina és la visió del Barcelona Health Hub?

-Barcelona Health Hub és una associació privada sense ànim de lucre que promou la innovació en salut digital i impulsa la seva transferència dins el sector de la salut. Nosaltres connectem tots els actors de l’ecosistema: startups, corporacions, hospitals, universitats, inversors… Estem construint al recinte de Sant Pau tot allò que pensem que hauria de ser l’hospital del futur entre persones i tecnologia.

Badrinas: “La clau del Barcelona Health Hub és el networking, la capacitat de connexió, la innovació i la transferència dins el sector de salut”

 -Què vol i necessita cada actor?

 -Tots empenyem cap a la mateixa direcció i connexió. Què interessa a una farmacèutica? Innovació i tecnologia. Què interessa a les assegurances? El mateix. Què interessa a les startups de salut? Trobar el seu mercat i ser validades clínicament. Què interessa als hospitals? Innovació i tecnologia. Què interessa a les universitats? Fer recerca i desenvolupament. Què interessa als inversors? Invertir.

-I què vol vostè?

-La clau és el networking i la capacitat de connexió. L’ambició del Barcelona Health Hub és connectar amb tots els ecosistemes de tots els continents d’arreu del món. Nosaltres ajudem a les startups perquè puguin estar al Mobile World Congress i compartir un panell amb un hospital, una corporació o un inversor. Tot això flueix i al costat hi pots tenir algú que et doni un cop de mà.

Les connexions de Barcelona

Tot ecosistema viu de les seves connexions. Endinsem-nos en la bona salut de Barcelona.

-Com està posicionada Barcelona en salut digital?

-Barcelona és una ciutat pionera que lidera la transformació digital de moltes verticals. Té totes les capacitats per innovar: talent, clima, mar, bellesa, art, arquitectura, hospitals de primera classe, indústria farmacèutica i asseguradora…

-Ens falta més col·laboració publicoprivada?

-La col·laboració publicoprivada és essencial. No pot ser que el públic i el privat vagin cadascú per un costat diferent. Es complementen i hi ha molta capacitat de progressar, escalar i amplificar aquestes col·laboracions en tots els sentits. La interconnectivitat és molt important, especialment per a les dades del sector públic i privat. La normativa europea ja s’està adaptant al nostre mercat i això farà que les barreres siguin cada cop més petites i que tot flueixi molt més.

Badrinas: “Barcelona és una ciutat pionera que lidera la transformació digital de moltes verticals. Té totes les capacitats per innovar”

Què suposa el MWC per a Barcelona? I viceversa?

-És molt important que el MWC estigui a Barcelona perquè l’ecosistema està molt fet. Ens hauria costat molt més impulsar el Health Hub en una altra ciutat que no fos Barcelona. El MWC connecta tots els ecosistemes, des de les grans multinacionals fins a les tecnologies més petites però amb molt potencial. Només cal veure com el Chat GPT està transformant el món.

De Netflix a Chat GPT

Permeteu-me aclarir que el Chat GPT és ara mateix informació, coneixement i intel·ligència artificial, però que la creativitat, la imaginació, la intuïció, el pensament crític o la interpretació són característiques humanes que viuen de l’experiència. Com també la intel·ligència emocional. Tot i això, el fundador de Sun Microsystems, Vinod Khosla, pronostica que el 60% del que fan els metges avui ho farà la intel·ligència artificial demà.

-De Netflix a Chat GPT. Com s’imagina la sanitat del futur?

Com els mòbils ara fa uns anys. Avui li posem un nom i demà en tindrà un altre. La telemedicina serà medicina i és així com un pacient serà visitat per un metge. Estarà tot integrat. Els clients volem comprar de forma digital i a través de les aplicacions.

-Els metges veuen la tecnologia amb bons ulls? 

-El nostre personal sanitari està molt format i és el millor de tot el món. Ara bé, hi hauria d’haver coneixements de tecnologia dins la carrera de medicina. Les plataformes de telemedicina ajuden a descongestionar les urgències i les agendes dels metges. Ara mateix hi ha menys metges i això que el sistema es tensi molt més. L’hospital líquid té el seu recorregut.

Qui li anava a dir anys enrere al gran Bauman que el seu concepte de societat líquida entraria per la porta gran de l’hospital com a revolució carregada de telemedicina

Qui li anava a dir anys enrere al gran Zygmunt Bauman que el seu concepte de societat líquida entraria per la porta gran de l’hospital i no en qualitat de pacient, sinó com a revolució carregada de telemedicina.

Apunt cultural: el Barcelona Health Hub té una llibreria on es parla de tecnologies digitals que van fins i tot més enllà del machine learning o la intel·ligència artificial.

Spoiler: el Health Revolution Congress se celebrarà el pròxim 17 de maig a la Llotja de Mar.

 

Dona'ns les teves dades

* indicates required

Intermèdia utilitzarà la informació que ens proporciones en aquest formulari per estar en contacte amb tu. Si us plau, confirma'ns que aquesta és la via de contacte que prefereixes.

Pots canviar d'opinió en qualsevol moment escrivint-nos un email a info@intermedia.cat.