IniciActualitatQuan la comunicació és com un bany tebi

Quan la comunicació és com un bany tebi

  • 01 Feb 2024
  • Opinió
per Toni Rodriguez Pujol
Tornar

Tal com recorda Joan Cal (“Els Millors Anys”, pàgina 63, Pagès Editors) va ser Tom Wolfe qui va dir que “el diari és una espècie de càlid i confortable bany tebi en el qual el lector se submergeix cada matí”. Com és sabut, Wolfe va ser el fundador del Nou Periodisme i Joan Cal és un periodista català nascut a Galícia, que va haver de fer d’empresari per tirar endavant, primer el diari Segre, i després tot el grup, que és un dels productes informatius més interessants del país. 

Avui dia ja no es prenen gaires banys de diari, i encara menys si són de paper. Però són molts els que just abans de llevar-se del llit engeguen el mòbil, cerquen el seu digital de confiança, connecten el seu programa de ràdio o pòdcast de capçalera i se submergeixen dolçament en la banyera mediatica més afí a la seva personal temperatura ideològica.

Més tard, uns quants privilegiats engegaran la tele o es permetran el luxe d’anar al cafè a passar pàgines al diari de tota la vida fins trobar “aquell” columnista de confiança amb qui identificar-se i sortir al carrer amb prou dosis d’autoestima. El bany ha estat completat i la dutxa freda, evitada. L’ùnic dubte és si t’has banyat o t’han donat un bany.

La resposta rau en el sentit crític del “lector” i en el grau de confiança que periodistes i comunicadors siguin capaços de crear i, sobretot, de mantenir en el decurs del temps.      

Bon mes de febrer a tothom!